|
DZIKA STRONA JEDZENIA
ROBINSON J. wydawnictwo: VIVANTE , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 39.89 Twoja cena 37,90 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dzika strona jedzenia
Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno
utracony smak oraz wydobyć wszystkie kryjące się w nich wartości odżywcze
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy
więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na
co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry
i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy
czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują
odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej
książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to
zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub
na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin,
mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z
rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy
owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości
odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać
cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć!
Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez
rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25
procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w
kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im
mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej
antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz
kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów,
pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
372 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|