Pij mleko będziesz chory
Cała prawda o nabiale, przyswajaniu wapnia i chorobach, które może spowodować
jedzenie produktów mlecznych
Problemy z trawieniem nabiału ma coraz więcej dorosłych, a wśród niemowlaków
prawdziwą plagą jest nietolerancja laktozy występującej w mleku.
Dlaczego więc wciąż żywe jest przekonanie, że regularne spożywanie mleka i jego
przetworów jest zdrowe, a kampanie społeczne przekonują nas, że mleko jest niezbędne
w naszej diecie?
Autorka książki Pij mleko, będziesz chory, Alissa Hamilton, pokazuje że mleko
krowie może być nie tylko zbędne, ale wręcz szkodliwe dla zdrowia.
Krytycznym okiem obserwuje przemysł mleczarski, rozprawiając się z błędnymi
wyobrażeniami na temat wartości odżywczych mleka i ukazując inne, często dużo
lepsze, źródła wapnia i innych minerałów, których rzekomo ma nam dostarczać tylko
nabiał.
Oto publikacja, która pomaga odkryć, że złe samopoczucie, powracające swędzące
wysypki czy przesuszona skóra, mogą mieć źródło w spożywanych zbyt często
przetworach mlecznych.
- Nie daj się więcej mamić reklamom nabiału i kampaniom społecznym promujących
picie mleka, dzięki poznaniu przerażającego obrazu manipulacji społeczeństwa.
- Poznaj naukowe fakty i wyniki badań, które obalają mit mleka jako wartościowego,
odżywczego jedzenia.
- Dowiedz się, skąd tak naprawdę bierze się wartość zalecanego dziennego spożycia
nabiału i dlaczego nie powinieneś tak bardzo się nią przejmować.
- Naucz się eliminować przetwory mleczne ze swojej diety, zastępując je zdrowymi
odpowiednikami i redukując ilość przyjmowanych z mlekiem hormonów i antybiotyków.
- Wypróbuj ultraproste przepisy na zbilansowane i pyszne dania bez nabiału, dzięki którym
z łatwością pożegnasz mleczny nałóg, przestaniesz czuć się zmęczony, ospały i
pozbędziesz się problemów skórnych.
Nie pij mleka i bądź wielki!
Alissa Hamilton jest autorką książki Squeezed: What You Don't Know
about Orange Juice, która zachęciła setki osób do złożenia pozwów przeciwko lobby
producentów soku pomarańczowego w Stanach Zjednoczonych. Absolwentka Uniwersytetu Yale
bardzo szybko stała się autorytetem w kwestii przetwarzania żywności i marketingu
stosowanego przez firmy, które sprzedają tzw. „junk food” (śmieciowe jedzenie).
Hamilton publikuje swoje odważne teksty i naukowe analizy w największych wydawnictwach i
czasopismach akademickich, wykładała na TEDx, Cambridge, była gościem Dr Oz Show i ABC
World News, a na jej opinie powoływano się m.in. w The Guardian, The Atlantic,
NewYorker.com, New York Post, Los Angeles Times, Boston Globe.
352 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka