ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH SEKTORA PUBLICZNEGO


ZAWADZAK T.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2017, wydanie II

cena netto: 65.25 Twoja cena  61,99 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zarządzanie w organizacjach sektora publicznego


Podręcznik przedstawia usystematyzowany wykład z podstaw zarządzania, sprawdzony w toku wieloletnich zajęć dydaktycznych i wzbogacony o oceny wyniesione z praktyki zawodowej i badań empirycznych.

Opracowanie jest dostosowane do potrzeb dydaktycznych na studiach realizujących podstawy zarządzania, określa strukturę i treść programu kształcenia na pierwszym roku studiów. Załączone materiały pomocnicze podnoszą walory praktyczne podręcznika dla wykładowców i studentów.

Jednocześnie opracowanie to może być użyteczne dla kadry kierowniczej i pracowników zajmujących się analizą i oceną organizacji pracy i projektowaniem usprawnień organizacyjnych, pracą sztabową, kontrolą itp.

Walory te w połączeniu ze zwięzłym i przystępnym opisem poszczególnych zagadnień uzasadniają przekonanie, że książka spełnia podstawowe wymagania dobrego podręcznika akademickiego z tego przedmiotu.


Wstęp

Rozdział 1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA SEKTORA PUBLICZNEGO
1.1. Rola, funkcje i struktura sektora publicznego
1.2. Pojęcie, funkcje i organizacja administracji publicznej
1.3. Uwarunkowania działań sektora publicznego
1.3.1. Uwarunkowania organizacyjno-prawne
1.3.2. Uwarunkowania ekonomiczno-społeczne
1.3.3. Uwarunkowania unijne
Tematy kontrolne

Rozdział 2. PRZEDMIOT NAUKI ZARZĄDZANIA
2.1. Praca sprawna i zorganizowana
2.2. Pojęcie, rodzaje i cechy organizacji
2.3. Wieloaspektowy i interdyscyplinarny charakter organizacji
2.4. Podejście systemowe w analizie organizacji
Tematy kontrolne

Rozdział 3. PROCES I METODY ZARZĄDZANIA
3.1. Pojęcie i rodzaje zarządzania
3.2. Zasady zarządzania i źródła władzy kierowniczej
3.3. Fazy zarządzania i funkcje kierownicze
3.4. Kompetencje kierownicze
3.5. Ogólny przegląd metod i technik zarządzania
3.6. Style zarządzania
3.7. Zarządzanie projektami i procesami
3.8. Zarządzanie jakością pracy
3.9. Kultura organizacyjna
Tematy kontrolne

Rozdział 4. PROCES PLANISTYCZNO-DECYZYJNY
4.1. Plan i decyzja jako elementy preparacji działania
4.2. Pojęcie i rodzaje celów działania
4.3. Pojęcie i funkcje planu pracy
4.4. Pojęcie i rodzaje decyzji
4.5. Fazy procesu planistyczno-decyzyjnego
4.6. Uwarunkowania i zasady procesu planistyczno-decyzyjnego
Tematy kontrolne

Rozdział 5. PROCES I ZASADY ORGANIZOWANIA PRACY
5.1. Proces organizowania pracy
5.2. Podział i specjalizacja pracy
5.3. Budowa struktury organizacyjnej i czynniki strukturotwórcze
5.4. Rodzaje struktur organizacyjnych
5.5. Więzi organizacyjne i koordynacja pracy
5.6. Rola organizacyjna pracownika
5.6.1. Znaczenie stanowiska pracy
5.6.2. Zadania i obowiązki
5.6.3. Odpowiedzialność i uprawnienia
5.7. Prawne instrumenty zarządzania organizacją
Tematy kontrolne

Rozdział 6. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI
6.1. Uwagi ogólne
6.2. Funkcje i fazy procesu kadrowego
6.3. Zatrudnianie pracowników
6.4. Dobór i szkolenie pracowników
6.5. Ocena pracowników
6.6. Pojęcie i podstawowe teorie motywacji
6.7. Środki i zasady motywacji
6.8. Socjologiczne aspekty zarządzania personelem
Tematy kontrolne

Rozdział 7. KONTROLA W ORGANIZACJI
7.1. Uwagi wstępne
7.2. Nadzór jako funkcja zarządzania organizacją
7.3. Kontrola jako funkcja nadzoru w organizacji
7.4. Proces kontroli
7.5. Rodzaje, funkcje i przedmiot kontroli
7.6. Organizacja kontroli
7.6.1. Kontrola wewnętrzna
7.6.2. Kontrola zewnętrzna
7.7. Kryteria kontroli
7.8. Środki i metody kontroli
7.9. Kontroling w zarządzaniu organizacją
Tematy kontrolne

Rozdział 8. WYBRANE ASPEKTY ZARZĄDZANIA ZASOBAMI PUBLICZNYMI
8.1. Uwagi ogólne
8.2. Niektóre zagrożenia ekonomiczne w sektorze publicznym
8.2.1. Pojęcia podstawowe
8.2.2. Przejawy i skutki zagrożeń
8.2.3. Szara strefa w gospodarce
8.2.4. Przyczyny i źródła zagrożeń
8.3. Rola zarządzania w ograniczaniu zagrożeń ekonomicznych
8.3.1. Uwagi wstępne
8.3.2. Proces przeciwdziałania zagrożeniom ekonomicznym
8.3.3. Mapa zagrożeń ekonomicznych
8.3.4. Rodzaje i przesłanki zmian organizacyjnych
8.3.5. Proces i metody zmian organizacyjnych
Tematy kontrolne

Rozdział 9. ZARZĄDZANIE WIEDZĄ W ORGANIZACJI
9.1. Wiedza jako zasób organizacji
9.2. Pojęcie i rodzaje wiedzy
9.3. Proces zarządzania wiedzą
9.3.1. Planowanie wiedzy
9.3.2. Źródła wiedzy
9.3.3. Organizacja systemu informacyjnego
9.4. Metody komunikacji w organizacji
9.4.1. Metody indywidualne i zbiorowe
9.4.2. Metody kreatywne
9.4.3. Techniczne środki komunikacji
9.5. Dysfunkcje w zarządzaniu wiedzą w organizacji
Tematy kontrolne

Rozdział 10. GENEZA I KIERUNKI ROZWOJU NAUKI ZARZĄDZANIA
10.1. Geneza nauki zarządzania
10.2. Kierunek naukowego zarządzania
10.3. Kierunek administracyjny
10.4. Kierunek humanistyczny
10.5. Kierunek ilościowo-systemowy
10.6. Współczesne tendencje w zarządzaniu organizacjami
10.7. Elementy zarządzania globalnego
Tematy kontrolne

Bibliografia
Skorowidz rzeczowy
Aneks. Przykładowy program dydaktyczny
Schematy organizacyjne
Metafory zarządzania


274 strony, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022