ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 45.90 43,61   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

INŻYNIERIA JAKOŚCI W TECHNIKACH WYTWARZANIA


SAŁACIŃSKI T.

wydawnictwo: WYD PW , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 45.90 Twoja cena  43,61 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Inżynieria jakości w technikach wytwarzania


Inżynieria jakości jest nauką opartą na podejściu procesowym i systemowym, które, oprócz orientacji na klienta, są podstawowymi zasadami zarządzania jakością. W ramach inżynierii jakości stosuje się szeroki zestaw metod i wspomagających je narzędzi, za pomocą których można wszechstronnie analizować jakość produktów i procesów wytwórczych. Metody wspomagające zarządzanie jakością pozwalają przedstawić zależności między różnymi czynnikami procesu produkcyjnego i jego wynikami, w postaci umożliwiającej ich skuteczne wykorzystywanie w zarządzaniu i sterowaniu jakością. 
 
Współczesne techniki wytwarzania stosowane w obróbce metali i tworzyw sztucznych wymagają także sprawnych i niezawodnych systemów nadzorowania procesów technologicznych. Głównym zadaniem takich systemów jest sterowanie procesami z wykorzystaniem metod statystycznych do oceny ich stabilności i zdolności. Niniejsza monografia definiuje takie metody z uwzględnieniem kwalifikacji maszyn, środków kontrolno-pomiarowych i procesów technologicznych oraz pokazuje praktyczne przykłady zastosowania ich w przemyśle.


1. Wstęp                                   . 9

2. Techniki wytwarzania stosowane w przemyśle maszynowym, w tym motoryzacyjnym i lotniczym                                  21
2.1. Podział podstawowych technik wytwarzania                  . 21
2.2. Charakterystyka podstawowych technik wytwarzania               23
2.2.1. Obróbka skrawaniem                         23
2.2.2. Obróbka ścierna                           31
2.2.3. Obróbka erozyjna                          . 35
2.2.3.1. Obróbka elektrochemiczna                   . 36
2.2.3.2. Obróbka elektroerozyjna                    . 37
2.2.4. Odlewnictwo                            38
2.2.5. Przetwórstwo tworzyw sztucznych                   . 42
2.2.6. Obróbka plastyczna                         . 43
2.2.7. Zespalanie                             . 45
2.2.8. Montaż                              . 48
2.3. Zasady projektowania procesu technologicznego                . 53
2.4. Przykład projektowania procesu technologicznego                57

3. Dokładność geometryczna części maszyn                    . 67
3.1. Tolerancje i pasowania                           67
3.1.1. Pojęcia podstawowe                         . 67
3.1.2. Dobór położenia pól tolerancji                     . 69
3.1.3. Wzory podstawowe                         69
3.1.4. Przykłady obliczeń                          70
3.2. Tolerancje kształtu                            . 72
3.3. Tolerancje kierunku                            72
3.4. Tolerancje położenia                            73
3.5. Tolerancje bicia                              74
3.6. Chropowatość powierzchni obrobionej                    . 75
3.6.1. Pojęcia podstawowe                         . 75
3.6.2. Metody pomiaru chropowatości powierzchni               . 77

4. Inżynieria jakości w technikach wytwarzania – wprowadzenie             . 81

5. Systemy zapewnienia i doskonalenia jakości wyrobów i procesów           . 85
5.1. Ekonomiczne aspekty jakości                        . 85
5.2. Zasady zarządzania jakością                         91
5.3. Certyfi kacja systemów zapewnienia jakości                  . 95
5.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)                   104

6. Statystyczne sterowanie procesami technologicznymi (SPC)              106
6.1. Rola i miejsce SPC w Inżynierii Jakości                    106
6.2. Analiza stabilności procesów z wykorzystaniem kart kontrolnych          107
6.2.1. Podstawy budowy i typy kart kontrolnych                . 107
6.2.2. Klasyczne karty kontrolne dla cech ciągłych                113
6.2.3. Karty kontrolne w nietypowych procesach technologicznych         116
6.2.3.1. Karty kontrolne ze zmienną licznością próbek            116
6.2.3.2. Karty kontrolne ze zmiennym okresem próbkowania         117
6.2.3.3. Karty kontrolne ze zmiennymi granicami kontrolnymi        . 127
6.3. Analiza zdolności procesów z wykorzystaniem wskaźników zdolności jakościowej   130
6.4. Przykłady analizy jakości procesów w podstawowych technikach wytwarzania    . 136
6.4.1. Obróbka skrawaniem                         136
6.4.2. Obróbka plastyczna                         . 142
6.4.2.1. Kontrola procesu zawijania z wykorzystaniem systemu wizyjnego [103, 104, 109]                        142
6.4.2.2. Analiza jakości w procesie cięcia [105]              . 144
6.4.3. Odlewnictwo [67, 106, 107, 108]                    144
6.4.4. Przetwórstwo tworzyw sztucznych                   . 148
6.4.5. Spawalnictwo                            150

7. Statystyczna kontrola odbiorcza                        . 163
7.1. Wprowadzenie                              163
7.2. Kryteria tworzenia partii i pobierania próbek                  . 164
7.3. Kontrola według oceny alternatywnej                     165
7.3.1. Plan jednostopniowy kontroli alternatywnej                166
7.3.2. Plan dwustopniowy kontroli alternatywnej                . 166
7.3.3. Plan wielostopniowy kontroli alternatywnej                168
7.3.4. Plan sekwencyjny kontroli alternatywnej                 168
7.4. Charakterystyki planów badania                       . 169
7.4.1. Funkcja operacyjno-charakterystyczna (krzywa OC)            . 169
7.4.2. Kontrola odbiorcza metodą alternatywną                 170
7.4.3. Kontrola odbiorcza metodą liczbową                  . 174
7.5. Przykład zastosowania procedur statystycznej kontroli odbiorczej [63]        176
7.5.1. Diagnoza jakości partii metodą alternatywną               . 177
7.5.2. Diagnoza jakości partii metodą SKO z oceną liczbową           . 179

8. Analiza systemów pomiarowych (MSA)                     182
8.1. Systemy pomiarowe i gromadzenie danych                   183
8.1.1. Niepewność pomiaru                         185
8.1.2. Dokładność pomiaru                         187
8.1.3. Błąd pomiaru                            188
8.2. Metodyka analizy stabilności i zdolności systemów pomiarowych          189

9. Metody i techniki stosowane w inżynierii jakości                 . 196
9.1. Metoda FMEA                              197
9.2. Metoda QFD                              . 205
9.3. Diagram Ishikawy                             211
9.4. Diagram Pareto-Lorenza.                         . 213
9.5. Metoda 5S                                215
9.6. Metodyka Six Sigma                            220
10. System informacyjno-informatyczny w inżynierii jakości               223
11. Czynnik ludzki w inżynierii jakości                        227

Literatura                                    230


236 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022