|
INNOWACYJNE PRODUKTY SPOŻYWCZE NA RYNKU ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ ZAWIERAJĄĆE WZBOGACONĄ SKROBIĘ
ŚMIGIELSKA H. wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2016, wydanie Icena netto: 56.00 Twoja cena 53,20 zł + 5% vat - dodaj do koszyka INNOWACYJNE PRODUKTY SPOŻYWCZE NA RYNKU ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ ZAWIERAJĄĆE
WZBOGACONĄ SKROBIĘ
Autorka w sposób obszerny i wnikliwy przedstawia definicję żywności funkcjonalnej,
jej genezę, rodzaje, procedury prawne związane z wprowadzeniem jej na rynek żywności,
w tym oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, a także aktualne dane dotyczące struktury
rynku żywności funkcjonalnej w Polsce i na świecie [...]. W kolejnych rozdziałach
opisuje rolę wybranych składników mineralnych (Fe, Zn, Cu) i kwasu foliowego w
organizmie człowieka, znaczenie biodostępności tych składników z żywności, problem
niedoborów mikroelementów i witamin na świecie oraz strategie zapobiegania tym
niedoborom na poziomie populacji [...]. Następnie przedstawia rodzaje skrobi
modyfikowanej jako potencjalnego nośnika substancji bioaktywnych i jej zastosowania w
produkcji innowacyjnych produktów spożywczych.
Książka stanowi oryginalne, kompleksowe i nowatorskie ujęcie problematyki żywności
wzbogaconej jako jednej z grup żywności funkcjonalnej. Praca posiada niewątpliwie
walory poznawcze i aplikacyjne.
Z recenzji prof. dr. hab. Zbigniewa Krejpcio
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|