|
SMAK GORZKI W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
KIKUT-LIGAJ D. wydawnictwo: UE POZNAŃ , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 43.35 Twoja cena 41,18 zł + 5% vat - dodaj do koszyka
SMAK GORZKI W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Publikacja zawiera przegląd najnowszej wiedzy na temat złożoności mechanizmów
biochemicznej identyfikacji smaku gorzkiego oraz jego funkcji w żywności i żywieniu.
W części empirycznej autor przeanalizował rynek produkcji i konsumpcji żywności
wzbogaconej w gorzkie składniki, dokonał przeglądu metod maskowania smaku gorzkiego
oraz scharakteryzował metodologię analizy sensorycznej w kontekście badań nad smakiem
gorzkim.
Innowacyjnym i unikatowym rozwiązaniem zaproponowanym przez autora jest zastosowanie
prostego (SPM) i wielopunktowego modelu farmakoforowego (MPM) własnej konstrukcji do
prognozowania gorzkiej aktywności smakowej składników pożywienia.
Zdaniem autora zastosowanie modeli farmakoforowych niesie ze sobą perspektywę
tworzenia smacznej, bezpiecznej dla konsumentów i w pełni funkcjonalnej żywności.
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|