Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia
wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej,
będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze
inżynierii genetycznej.
Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi
między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na
współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot
debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników
upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych
nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu
pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i
odpowiedzialnym zadaniem.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział I
Istota czynnika technologicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej
1.1.Istota czynnika technologicznego
1.1.1.Specyfika czynnika technologicznego
1.1.2.Wpływ czynnika technologicznego na stosunki międzynarodowe
1.2.Istota problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej
1.2.1.Istota żywności genetycznie zmodyfikowanej
1.2.2.Geneza żywności genetycznie zmodyfikowanej
1.2.3.Zakres i specyfika żywności genetycznie zmodyfikowanej
Rozdział II
Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach
międzynarodowych
2.1.Szansę stwarzane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną
2.1.1.Szansę ekonomiczne
2.1.1.1.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na herbicydy
2.1.1.2.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na szkodniki
2.1.1.3.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na wirusy
2.1.1.4.Inne korzyści wynikające z uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych
2.1.2.Szansę ekologiczne
2.1.2.1.Ograniczenie zużycia chemicznych środków ochrony roślin
2.1.2.2.Wpływ roślin genetycznie zmodyfikowanych na różnorodność biologiczną
2.1.2.3.Bezorkowy system uprawy oraz zmniejszenie zużycia paliwa
2.1.3.Szansę społeczne
2.1.3.1.Głód i niedożywienie - istota problemu
2.1.3.2.Przyczyny głodu i niedożywienia na świecie
2.1.3.3.Głód i niedożywienie - zakres i skala problemu
2.1.3.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i
niedożywienia na świecie
2.1.4.Szansę dla zdrowia człowieka
2.1.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej
zawartości witamin
2.1.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości związków
mineralnych
2.1.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości kwasów
tłuszczowych
2.1.4.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości komponentów
białkowych
2.1.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako żywność pozbawiona substancji
niebezpiecznych dla zdrowia człowieka
2.1.5.Szansę etyczne
2.1.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na
środowisko naturalne
2.1.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy
religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru
2.1.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i
niedożywienia na świecie
2.1.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa
własności intelektualnej
2.2.Zagrożenia powodowane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną
2.2.1.Zagrożenia ekonomiczne
2.2.1.1.Wysokie koszty użytkowania technologii
2.2.1.2.Koncentracja sektora agrobiotechnologicznego
2.2.1.3.Koszty koegzystencji upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych i niemodyfikowanych
2.2.1.4.Powstawanie monokultur
2.2.2.Zagrożenia ekologiczne
2.2.2.1.Zanieczyszczenia genetyczne
2.2.2.2.Odporność chwastów na środki ochrony roślin
2.2.2.3.Przeniesienie cech odporności poprzez wirusy na organizmy niedocelowe
2.2.2.4.Uniformizacja genetyczna
2.2.3.Zagrożenia społeczne
2.2.3.1.Społeczna percepcja technologii - istota i uwarunkowania
2.2.3.2.Społeczna percepcja technologii - wyniki badań opinii publicznej
2.2.4.Zagrożenia dla zdrowia człowieka
2.2.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik powodujący alergie
2.2.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako źródło substancji antyżywieniowych
2.2.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana zawierająca markery antybiotykowe
2.2.4.4.Wykorzystanie sekwencji DNA wirusowego w procesie transferu genów
2.2.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik kancerogenny
2.2.5.Zagrożenia etyczne
2.2.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na
środowisko naturalne
2.2.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy
religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru
2.2.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i
niedożywienia na świecie
2.2.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa
własności intelektualnej
Rozdział III
Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w
stosunkach międzynarodowych
3.1.Normy prawne państw
3.1.1.Stany Zjednoczone Ameryki
3.1.2.Brazylia
3.1.3.Argentyna
3.1.4.Republika Południowej Afryki
3.1.5.Chińska Republika Ludowa
3.1.6.Polska
3.2.Normy prawa wspólnotowego
3.2.1.Regulacje wynikające z prawa pierwotnego
3.2.2.Regulacje wynikające z prawa pochodnego
3.3.Normy prawnomiędzynarodowe
3.3.1.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte w ramach systemu Organizacji Narodów
Zjednoczonych
3.3.2.Międzynarodowa Konwencja na Rzecz Ochrony Nowych Gatunków Roślin
3.3.3.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte pod auspicjami Organizacji Współpracy
Gospodarczej i Rozwoju (OECD)
Rozdział IV
Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działań podmiotów stosunków
międzynarodowych
4.1.Działania organizacji międzynarodowych
4.1.1.Działania regulacyjne organizacji międzynarodowych
4.1.2.Działania kontrolne organizacji międzynarodowych
4.1.3.Działania operacyjne organizacji międzynarodowych
4.2.Działania państw
4.2.1.Działania regulacyjne państw
4.2.2.Działania operacyjne państw
4.3.Działanie podmiotów transnarodowych
4.3.1.Działania regulacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych
4.3.2.Działania kontrolne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych
4.3.3.Działania operacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych
Rozdział V
Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach
międzynarodowych
5.1.Wymiar technologiczny
5.1.1.Wariant progresywny
5.1.2.Wariant regresywny
5.2.Wymiar normatywny
5.2.1.Wariant progresywny
5.2.2.Wariant regresywny
5.3.Wymiar ekonomiczny
5.3.1.Wariant progresywny
5.3.2.Wariant regresywny
5.4.Wymiar społeczny
5.4.1.Wariant progresywny
5.4.2.Wariant regresywny
Zakończenie
Bibliografia
Akty prawne, dokumenty i raporty
Książki i artykuły
Słowniki i encyklopedie
Prasa
Wybrane strony internetowe
500 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka