Kształtowanie przestrzeni na terenach wiejskich
Restrukturyzacja obszarów wiejskich, zgodnie z zasadami zrównoważonego
rozwoju, jest i będzie w przyszłości jednym z ważniejszych problemów do rozwiązania
w naszym kraju.
Monografia podejmuje problematykę kształtowania przestrzeni wiejskich na bazie
uzyskanych wyników badań własnych, szeroko cytowanej literatury obcej i krajowej oraz
aktualnie obowiązujących reguł prawnych zawartych w dyrektywach unijnych, polskich
ustawach, rozporządzeniach, instrukcjach i wytycznych dotyczących tego
zagadnienia.
Omówiono sposoby, metody i cechy, które należy brać pod uwagę przy
charakterystyce i analizie opracowywanego obszaru oraz metody opracowania planu
urządzeniowo-rolnego i ogólnego projektu scalania gruntów.
Brak opracowań traktujących kompleksowo problematykę kształtowania przestrzeni
wiejskich sprawia, że monografia wypełnia lukę istniejącą na rynku wydawniczym.
PRZEDMOWA
1. WPROWADZENIE DO TEMATYKI KSZTAŁTOWANIA PRZESTRZENI NA OBSZARACH WIEJSKICH
1.1. Kierunki produkcji rolniczej
1.1.1. Ziemia jako specyfi czny czynnik produkcji
1.1.2. Rolnictwo konwencjonalne
1.1.3. Rolnictwo zrównoważone
1.1.4. Rolnictwo ekologiczne
1.2. Od wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich do prac urządzeniowo-rolnych
2. KOMPLEKSOWE URZĄDZANIE OBSZARÓW WIEJSKICH W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ
2.1. Rozwój obszarów wiejskich w wybranych krajach UE (omówienie przykładów
rozwiązań systemowych, omówienie rozwiązań zastosowanych na wybranych obiektach)
2.1.1. Rozwój obszarów wiejskich w Holandii
2.1.2. Rozwój obszarów wiejskich w Bawarii
2.1.3. Rozwój obszarów wiejskich we Francji
3. KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA STRUKTURY PRZESTRZENNEJ OBSZARÓW WIEJSKICH W POLSCE
3.1. Kierunki rozwoju obszarów wiejskich, zmiany strukturalne
3.1.1. Użytkowanie gruntów w gospodarstwach rolnych
3.1.2. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej
4. ROLNICZA I LEŚNA PRZESTRZEŃ PRODUKCYJNA
4.1. Nieruchomość rolna, gospodarstwo rolne
4.2. Rolnicza przestrzeń produkcyjna
4.3. Leśna przestrzeń produkcyjna
4.4. Gospodarka gruntami leśnymi
5. ROLA MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO NA OBSZARZE PODDANYM
PRACOM URZĄDZENIOWO-ROLNYM
6. PLAN URZĄDZENIOWO-ROLNY
6.1. Ogólna charakterystyka gminy
6.2. Charakterystyka środowiska przyrodniczego gminy
6.3. Charakterystyka rolniczej przestrzeni produkcyjnej
6.4. Ocena warunków produkcji rolnej
6.5. Schemat opracowania planu urządzeniowo-rolnego
6.5.1. Prace przygotowawcze
6.5.2. Ocena istniejącego stanu (inwentaryzacja) oraz jego analiza
6.5.3. Ustalenie programu prac urządzeniowych
6.5.4. Konsultacje społeczne nad projektem programu prac urządzeniowych
6.5.5. Ustalenie szacunkowych kosztów
6.5.6. Ustalenie harmonogramu realizacji prac urządzeniowych
7. ZAGADNIENIA PRAWNE SCALANIA I WYMIANY GRUNTÓW
8. PROCEDURY TECHNICZNE OPRACOWANIA ZAŁOŻEŃ DO PROJEKTU SCALENIA GRUNTÓW
(PROJEKTU OGÓLNEGO)
8.1. Dane potrzebne do opracowania założeń do projektu scalenia gruntów
8.2. Zakres opracowań studialnych – przykłady
8.2.1. Układ komunikacyjny
8.2.2. Istniejące i projektowane tereny zabudowane
8.2.3. Istniejące i projektowane tereny sportu i rekreacji
8.2.4. Tereny użytkowane rolniczo (użytki rolne)
8.2.5. Lasy
8.2.6. Istniejące i projektowane tereny zieleni w rozumieniu ustawy o ochronie przyrody
8.2.7. Istniejące i projektowane formy ochrony przyrody w rozumieniu ustawy o ochronie
przyrody
8.2.8. Nieużytki
8.2.9. Grunty pod wodami
9. SZACOWANIE GRUNTÓW W PROCESIE SCALENIA
9.1. Zasady przeprowadzania szacunku gruntów metodą wskaźnikową
9.2. Specyfika produkcji rolniczej. Wyposażenie rolnictwa w podstawowe środki produkcji
9.2.1. Podatek rolny i gospodarstwo rolne w rozumieniu ustawy o podatku rolnym
10. OCENA ODDZIAŁYWANIA PROJEKTU SCALENIA NA ŚRODOWISKO
10.1. Ocena oddziaływania na środowisko w świetle prawa wspólnotowego
10.2. Ocena oddziaływania przedsięwzięć na środowisko w świetle prawa polskiego
11. EFEKTY PRAC SCALENIOWYCH
12. ROZGRANICZANIE NIERUCHOMOŚCI
12.1. Rozgraniczanie nieruchomości według ustawy Prawo wodne
13. PODZIAŁY NIERUCHOMOŚCI ROLNYCH I LEŚNYCH
BIBLIOGRAFIA
174 strony, oprawa miękka