Nie tak łatwo jest być sportowcem, a jeszcze trudniej być sportowcem
wytrzymałościowym — zwłaszcza gdy dotychczasowe wyniki jakoś nie chcą piąć się w
górę. Co zrobić, gdy okaże się, że wytrwałe trenowanie i samodyscyplina to za
mało? Niezależnie od tego, czy jesteś ambitnym sportowcem szukającym nowych metod
zwiększania wydolności, czy początkującym amatorem, koniecznie musisz uzupełnić
swoją wiedzę na temat właściwej diety, bo to właśnie ona pozwoli Ci przekroczyć
magiczną barierę i zacząć bić własne rekordy.
Znakomita, ceniona na całym świecie dietetyczka sportowa Monique Ryan odpowiada tu na
pytania, co i jak jeść, pić oraz uzupełniać, żeby cieszyć się zdrowiem i wciąż
zwiększać swoją wytrzymałość. Jej porady nie ograniczają się do ogólników: z tej
książki dowiesz się, które produkty i w jakich proporcjach trzeba uwzględnić w
diecie biegacza, kolarza, triatlonisty i pływaka. W obecnym, trzecim już wydaniu autorka
uwzględnia wyniki najnowszych badań, zwraca uwagę na pory posiłków i ich dostosowanie
do konkretnych cyklów treningowych. Jedz, żyj zdrowiej i ciesz się sportem!
Przedmowa (5)
Podziękowania (7)
CZĘŚĆ I. CODZIENNA DIETA W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH
Optymalne odżywianie dla treningu i zdrowia (9)
1. Podstawy codziennego uzupełniania płynów. Łyk przydatnych informacji
(11)
2. Składniki odżywcze sprzyjające zdrowiu i wydolności fizycznej. Budowanie
solidnej bazy żywieniowej (25)
3. Witaminy, minerały i elektrolity. Elementarz sportowej diety (57)
CZĘŚĆ II. DIETA TRENINGOWA
Optymalizowanie diety pod kątem najwyższej wydolności fizycznej (83)
4. Codzienna dieta treningowa. Żywienie umożliwiające skuteczną
regenerację (85)
5. Odżywianie się i picie na potrzeby treningów i zawodów. Najważniejsza
jest pora (135)
6. Odchudzanie, budowa masy mięśniowej i zmiana składu ciała. Poprawianie
współczynnika siły do masy ciała (181)
7. Wspomagające środki ergogeniczne. Oddzielić fakty od fikcji (207)
CZĘŚĆ III. WSKAZÓWKI ŻYWIENIOWE DOTYCZĄCE WYBRANYCH DYSCYPLIN
Sportowy plan żywieniowy w praktyce (237)
8. Odżywianie dla triatlonistów (i innych wieloboistów) (239)
9. Odżywianie dla kolarzy (szosowych, górskich, torowych i przełajowych)
(267)
10. Odżywianie dla biegaczy długodystansowych (291)
11. Odżywianie dla pływaków (309)
CZĘŚĆ IV. SPECJALNE WZGLĘDY ŻYWIENIOWE
Radzenie sobie z wyzwaniami (321)
12. Sportowcy o nietypowych potrzebach żywieniowych (323)
13. Zwiększanie wydolności i rozwiązywanie problemów za pomocą odżywiania
(359)
14. Metody żywieniowe w warunkach ekstremalnych (371)
DODATKI
Dodatek A. Indeks glikemiczny produktów żywnościowych (383)
Dodatek B. Zestawienie witamin i minerałów (387)
Dodatek C. Porównanie żywieniowych produktów sportowych (391)
Dodatek D. Tworzenie idealnej diety treningowej (397)
Dodatek E. Przykładowe jadłospisy (407)
Dodatek F. Arkusz tempa pocenia się (415)
Wybrana bibliografia (417)
O autorce (424)